Кундалини йога

AUDIO SONG: Erik Berglund – Herald Of The New Dawn

Кундалини е творческата енергия на човек. Това е енергията на съзнанието. Без този непрекъснат поток от енергия ние не можем да живеем. Когато този поток от енергия се увеличи, ние започваме да чувстваме повече радост, щастие и оптимизъм, повеме възможности ни се откриват и ние живеем пълноценно. Кундалини йогите казват, че кундалини е завита като змия в основата на гръбначния стълб. Събужда се чрез практикуването на йога, специални дишания, положения на тялото и медитации.
Кундалини енергията и осъзнаването, че всички сме едно и сме тук да си помагаме един на друг да вървим нагоре към светлината. 
Йоги Баджан е първият, който през 1969г. показва кундалини йога на Запад. 
До преди него кундалини е практикувана от избрани и се е предавала от уста на уста. 
 
Всеки клас по кундалини йога включва:
– Кратка лекция и загряване с леки упражнения, които ще реласкират мускулите, затоплят тялото ви и ще го подготвят за следващия йога сет,

– Всеки клас започва с мантрата Онг Намо Гуру Дейв Намо (Прекланям се пред божествената мъдрост, учителят, който е в мен). Мантрата се пее три пъти. Тя ни свързва с т.нар. Златна верига от учители, носи защита и привлича повече ангели и духовни същества, които да ни лекуват и помагат по време на йогата. Целта на кундалини йога е да събуди творческата енергия вътре във вас, това вълшебно изживяване на свобода, вдъхновение, вяра и любов към себе си и към другите.

– Крия (сет) e серия от упражнения и дишане в кундалини йога, оставени от майсторите на кундалини йога преди много години. Всичко се прави в определена последователност за определено време, по книга, оставена ни от Йоги Баджан, мастер по кундалини йога.
 
– Медитация – прави се за 9 мин., 11 мин., 22 мин., 31 мин. , 2 1/2 часа.
 
– След медитациите има дълбока релаксация, по време на която ученикът е легнал на пода в шавасана поза, релаксира с музика около 11 мин., по време на която учителят ще ви помогне да релаксирате всички мускули, може да свири на гонг или кристални купи, което ще ви помогне да отворите чакрите, да сте заземен, здрав и силен.


– Всеки кундали йога клас завършва с песен-благословия за вас, за хората в залата, близките ви и целия свят. Песента е древна ирландска благословия. Когато Йоги Баджан я чул за първи път, той веднага помолил студентите му да напишат музика за нея и от 1969г. тя се пее по цял свят в края на всеки клас по кундалини йога. Песента се пее три пъти: 


May the long time sun shine upon you  
All love surround you
And the pure light within you
Guide your way on
Guide your way on
Guide your way on
Нека слънцето те освети
Цялата любов да те заобиколи
И чистата светлина вътре в теб
Да те води напред
Да те води напред
Да те води напред- Накрая се изпява дълго Саааат Нам, което балансира енергията на всички и премахва карма. Сат Нам често се използва като поздрав-благославяне на практикуващите кундалини йога, преподавана от Йоги Баджан.
 
Тук ще намерите подробна информация за различни медитации и мантри от кундалини йога, които Нели споделя със студентите си на български език:
https://www.facebook.com/groups/345986895604079/files/
 

Кундалини йога може да бъде практикувана от всеки, без значение пол, години и физическо състояние. Нели ще покаже вариации на позите, за да можете да се чувствате удобно и да ви е приятно изживяването. Слушайте тялото си, то знае най-добре какво и до къде може да направите. Упражненията не са сложни и ще усетите, че груповата енергия ще отвори много вътрешни блокажи.

По време на класовете Нели пуска различни музикални версии на мантрите, които ще ви помогнат лесно да отпуснете и да се оставите на потока на божествена енергия, която да ви лекува и възобнови. Много често участниците в семинарите плачат, което показва, че освобождавате стари, ненужни програми и енергии, поети от други хора, лекувате травми от детството, прощавате на себе си и постигате мир със себе си и тези около вас. Плачът, водата символизира емоциите. Когато сте имали труден живот много неизплакани сълзи са се събрали в гърлената чакра и в сърдечната област.

Специалните дишания, разтягания, позиция на ръцете и тялото (мудри) отварят потока на енергията и тя премахва блокажите ви. Плачът е естествен процес на изчистване, осъзнаване на собствената ви сила, красота и свобода. Ако в началото на класа по кундалини плачете от мъка, обида, гняв, то към в края на класа ще плачете от умиление, че сте отново сте намерили себе си, че сте почувствали любовта към себе си и към цялата Вселена.

 

Какво представляват мантрите и на какъв език се пеят в кундалини йога?

Ман в превод означава мозък, тра означава вълна, т.е. мантрите са думи, съчетания от звуци, които говорят директно с ума ви. Дори да не разбирате точно какво означават, те пак работят за вас.  В кундалини йога използваме древни мантри на Санскрит или Гурмуки, езици, които са познати на просветените.

Има 84 точки /меридианите, по които тече енергията в тялото ни/ на небцето в устата и езикът работи като акупресура. Когато говорите езикът ви докосва тези точки и стимулира нервната система и мозъка. Думите, които наричаме мантри, са направени така, че да стимулират определена комбинация от меридианите в устата. Тези думи имат също и защитна роля, свързват ви директно с т.нар. Златна верига от извисени учители. Има голям мощен компютър, който е безграничен. Някои го наричат Бог, Сила, това което ни помага и бди над нас. Нашият мозък има граници, докато тази Сила и безкрайна. Ако знаете комбинацията от честоти и вибрации на сигнали вие можете директно да се свържете с този безкраен и всемогъщ компютър, така че потока от енергия и благословии от тази безкрайна сила ще започнат да идват към вас. Мантрата е телекомуникация на ограничения човешки ум с безкрайната Божествена сила. Когато пее или мислено вибрира мантри човек всъщност създава честоти от вибрации в неговото електромагнитно поле, които да се слеят с елекромагнитното поле на Вселената. Така вие можете да привлечете всичко, което иската в живота си – здраве, пари, щастие, приятели, любов, ще станете по-щастлив, уравновесен, уважаван и търсен. Затова наричат Кундалини йога технология на щастието.